Appje sturen?
Waterrijkwonen
Bergumermeer

Burgumer Mar

Het Bergumermeer, ook bekend als het Burgumer Mar, is een meer gelegen ten oosten van het dorp Burgum in Friesland. Met zijn GPS-locatie op 53°11.527'N en 6°2.639'E, vormt het een prachtige natuurlijke aanvulling op de omgeving. De afmetingen van het meer zijn indrukwekkend, met een lengte van ongeveer 2,9 kilometer en een breedte van 1,6 kilometer.

Wat het Bergumermeer uniek maakt, is de variatie in dieptes van slechts vijftig centimeter tot wel vijf meter diep. Deze diversiteit in diepte draagt bij aan de aantrekkingskracht van het meer, waardoor het geschikt is voor verschillende wateractiviteiten, van zwemmen tot surfen en zeilen.

Een opvallend kenmerk van het Bergumermeer is de doorgang van het Prinses Margrietkanaal. Dit kanaal doorkruist het meer en biedt een belangrijke route voor de beroepsvaart. De waterweg geeft een extra dimensie aan de omgeving en getuigt van de historische en economische betekenis van het meer in de regio.

In de directe omgeving van het Bergumermeer zijn diverse vakantieparken te vinden, waaronder het populaire Waterpark Zwartkruis en vakantiepark Bergumermeer. Deze vakantieparken bieden niet alleen een prachtig uitzicht op het meer, maar ook diverse recreatieve voorzieningen en accommodaties, waardoor het gebied een geliefde bestemming is voor toeristen en natuurliefhebbers.